dav

A barlanglakók 1 – közösségépítés a Kanári szigeteken

Rejtélyes felvezetés

Egy rejtélyes barátom hívott ki először a Kanári-szigetekre. Szokott módján szinte semmi érdemlegeset nem árult el arról, mi vár majd ránk. Akkor ő már 7 éve minden telet La Gomera szigetén töltött, 3-5 hónapot alkalmanként. De vajon mit csinál ott? Hol alszik? Miből él? Ezekre az elmés, haszontalan kérdésekre többnyire a szokásos rejtélyes, kis információtartalmú válaszainak egyikével szolgált. Ezekből a válaszokból egyértelműen semmilyen konkrét képet sem tudtam formálni magamnak – utólag belegondolva jobb is így, mert úgyis hamis képet alkottam volna valami olyan életstílusról, amelyet nem is ismertem korábban. Egyik válasza az volt: “szeretetközösséget építek”. Nesze nekem. Most, a 4. kanári-szigeteki szezonomból utólag tekintve ez volt a legjobb válasz: Projektek jönnek-mennek, házak felépülnek és lebontulnak, ami az évek során állandóan építhető-fejleszthető az a közösség, a “szabadon választott családom”.

 

A szabad emberek nyomában

A kanári szigeteken, mint a világ számos egyéb pontján, sok közösség létezik. A spanyolországhoz tartozó kanárió (magyarítva) lakosság nagy része itt is, a szigeteken is hagyományos családokban él, a közösségek létszáma és lélekszáma ennél sokkal kevesebb. A közösség nem vér szerinti család, de családokat is magukba foglalhat. A közösség szív szerinti család, egymást tudatosan választó emberi lények. Majdnem úgy mint egy minifalu vagy egy társasház, azzal a különbséggel, hogy itt az emberek egymást választják ki, nem pedig beleszületnek általában. A másik jellemző hogy a közösség bizonyos értékrendek, életviteli preferenciák, mentén alakul ki, így jellemzően van saját karaktere. Ugyanígy van saját tevékenysége és gazdálkodása is.

Jelen cikksorozatunkban a szabad közösségekről fogunk értekezni, azok közül pedig főként kedvenc tenerifei barlanglakóink életéről. Ennek a közösségnek 2 éve vagyunk időnként visszatérő, itt tartózkodó tagjai Kriszivel. Itt tartózkodásunk során önkéntes és kísérleti projektünk, hogy a szervezetfejlesztési és coaching tudásunkat a közösség fejlesztésére, alakítására fordítjuk.

Mi az hogy szabad közösség? Ezek a szavak némi magyarázatot követelnek, mert önmagukban csak szavak – az én értelmezésemben így értem:

1. Szabadon választják egymást az emberek.

2. Az idejükkel jórészt szabadon rendelkező emberekről beszélünk – tehát többnyire nem hagyományos munkarendben dolgoznak, nem kell “szabadságot kivenniük” a főnöküktől. Évi 2X nap szabadsággal rendelkező magyarok nem építenek barlangművész közösséget a kanárin. 2-3 hét itt még az igazi megérkezésre is kevés. De a mi (nagyrészt magyar) fiaink-lányaink más életmódot, családmodellt, gazdálkodást és alapelveket követnek. Ezért írunk róluk, ugyanezért tanulunk annyit a fejlesztésből.

 

K+F a kreativitás otthonában

A kanári közösségekhez hasonlóan szabad, kreatív működésű csapatokat még a start upok között sem találtam. Ittlétem – és Kriszi érkezését követően már közös Életcoaching minicsapatos ittlétünk tehát nem csak kellemes téli időtöltés egy szép vulkáni szigeten, hanem igazi jóféle kutatás-fejlesztéssel ötvözött tanulás is egyben. Nagyszerű csapatokat létrehozni – szép életcoaching küldetés vállalati környezetben is. Tenerifén a tengerparton szabad emberek közösségében végezni ugyanezt a részemről tudatos választás. Én is más életmódot, családmodellt, gazdálkodást és alapelveket követek, ezért is lettem tag. Furcsa madár a szervezetfejlesztő a közösségben. Úgy érzem, rendkívül sokat tudunk itt adni-kapni…

davdav

(Folytatjuk…)

 

Pali


  • Pali

  • A szerző Kollát Pál, a folyamat-menedzsment, a kanári szigeti szabad életmód és az örömteli élet szakértője. Nemzetközi tanácsadó cégeknél és egy banknál indította pályáját, 2014 óta szabadúszó. Vállalati- és közösségi szervezetfejlesztőként, szabadúszók coachaként, természetszeretőként él Magyarországon és a kanári szigeteken.

  • https://www.womenasentrepreneurs.com.au Orsi

    Koszonjuk az irast, imadom a “szeretetközösség” megfogalmazast. Nagyon meghoztad a kedvemet, varom mar nagyon, hogy menjek a Kanari szigetekre par nap mulva latogatni! :)