dav

Barlanglakók 2 – közösségépítés a Kanári-szigeteken 2

Lélekszám és áramlás

Tenerifei Frédijeink és Bénijeink barlanglakó közössége, legelterjedtebb nevén a “Nyúlüregek” változó számú állandó taggal rendelkezik. Állandó tagnak itt azt tekintem, aki éppen több hetet-hónapot ott tölt. Éppen hatan vagyunk így. Emellett van egy pár napja ott lévő tagunk, aki önálló hely alapítását tervezi. Szabadúszó gyakorló életművészeinkből álló közösségünk egyik jellemzője, hogy összetart, kapcsolódik más közösségekkel. A szigeteken lévő közösségek között van kapcsolat, kapcsolódás. Akik alternatív, életképes közösségekben ténykednek, élnek, azok valamelyest egyfajta társadalmon belüli minitársadalomként is üzemelnek. Ideális esetben a “családok” törzset, törzseket alkotnak. Eljárnak egymás egyes rendezvényeire időnként, kisegítik egymást erőforrásokkal ha szükséges.

dav

Emellett vannak áramlósabb tagok, akik rendszeresebben vannak úton, itt alszanak-ott alszanak párat, jönnek-mennek, híreket hoznak, ügyeket visznek, több “otthonuk” is van. Legtöbben a barlanglakóink közül szoktak néha máshol aludni, például a hozzánk közeli, a mi közösségünk által is használt barlang faluban, mely kb 6 km-re van tőlünk. Ott is laknak már magyar barátaink, akik egyben önálló kis közösség is. A legtöbb közösségi embernek természetes, hogy könnyen elalszik ott ahol éppen van a szigeten. Emellett akadnak jobban otthon, egy helyen központosuló közösségi tagok is, akiket szinte minden este ott találsz – a barlanglakóink esetében a közösségi barlangnál, a barlang-faluban, vagy a “kempingünkben”. Vagy minden reggel. Vagy egy héten ötször. Beugró, időnként ott alvók, vagy csak velünk bandázó tagjaink is vannak. Évi több hónapot, több hetet, egy-egy hetet-napot, vagy akár egész évet ott töltő tagunk is van. Vannak évekig inaktív, mégis szellemiségben mindig jelen lévő tagjaink. Ma nyolcan vagyunk, holnap lehet hogy tizenheten.

 

Érkeztető-eligazító portál a kanárik egyik központi hídfőjén

davA peremvidék kezdete és megvalósítása a Nyúlüregek közösség. A közösség a szigetre érkező szabadúszók, sodródók, valamint a természeti röghözkötöttek érkeztető és utaztató portálja az idő és az időtlenség határán, a “tranquilo, maňana” szigeteire. A reptér közelsége ezt természetes módon megteremti. Tenerife központi sziget repülés és hajóforfgalom szempontjából, mint Gran Canaria. A szigetre érkező szabadidejű lények, alternatív arcok, lények, manók, tündék, zenészek és zenés eklektikusok, hobbitok és orkok, finnek és olaszok, punkok és hippik, valamint megannyi más népek tarka siserehada érkezik minden évben, részben teljesen váratlanul, részben régóta bejelentkezett, részben hirtelen döntést hozott barátaink képében, akik a kontinensről, vagy egy másik szigetről érkeznek. A komphoz is közel vagyunk viszonylag. Emellett ez egy kifejezett értékünk: befogadó és eligazító hely a nyúlüregek közösség. Aki beillik akár maradhat is – többnyire ezt az alapelvet követjük. A beillik szó értelmét folyamatosan finomítjuk, ahogy a saját értékrendünk, közösségünk tudatosodik.

dav

Az alapértékeink kifejtése külön cikket érdemel, mint témakör, ez rendezi a beilleszkedést vagy továbbálást. Ezek folyamatosan tudatosodnak, finomulnak. A közösség arculata és működése ennek megfelelően folyamatosan és időnként erős dinamikával változik. Ezért is fontos a közös értékek, folyamatok, működési és életviteli elvek tisztázása, kifejezése, megosztása. A közösségnek, mint mindnek, mint minden falunak vagy városnak, országnak, karaktere és jellegzetességei, képességei és fejlődési fázisai vannak. Most palacsintát sütni indulok, így:

folytatjuk…