Kollát Pali


A folyamat-menedzsment, a kanári szigeteki hippik és a változás művészete


A coaching előtt legtöbbet vállalati folyamat-menedzsment-tel foglalkoztam tanácsadó cégeknél, illetve egy banknál. Az informatikai rendszerek és folyamatok tanulmányozása mellett az évek során egyre inkább az emberek felé fordult a figyelmem. Az emberi viselkedés mélyebb megértésének vágya miatt és saját változásaim támogatására kezdtem el coachinggal foglalkozni: hogy “a változás támogatásának művészetét” a magam és mások hasznára is alkalmazhassam. A coaching szerintem jól felfogható úgy általánosan, hogy “a változás támogatásának művészete”.


Sok változást engedek be a mindennapjaimba, s ez egyfajta rutint eredményezett ezek megélésében és megértésében, még ha a helyzet mindig új is egyben. Éltem multinacionális cégeknek irodában, számítógép előtt dolgozó életet, dolgoztam favágóként észak-amerikában, laktam hónapokig strandokon a kanári szigeteken, s közben részt vettem a helyi kulturális élet szervezésében. Az élet, mint művészet mindig is érdekelt, mely szerintem a kalandok megélése a mindennapokban, avagy a célorientáltság és a folyamatélvezet szerelemházassága az örök pillanatban. Ezért fordultam a coaching-on belül a life coaching kreatív és gyakorlati alkalmazása felé, melynek során lehetőségünk van olyan játékos, kalandos nézőpontok megkeresésére és gyakorlására, melyek más fénybe és szögbe helyezik az ismert, vagy annak vélt élethelyzeteket, s az ebből nyert rálátások és feldolgozások segítségével számos új észlelési és beavatkozási eszközt nyújtanak, mely eszközök az élet nevű játékban is alkalmazhatóvá válnak.


Személy szerint úgy élem meg, hogy óriási szerencsém van, hogy ennyi hatalmas teremtővel, nagyszerű művésszel, zseniális filozófussal és egyéb “őrülttel” találkozhatok a munkám során. Élményt nyújt számomra, hogy mennyit tanulok tőlük és velük az élet legkülönbözőbb területein. Nagyon szeretem hogy ilyen játékos és kreatív, gyakorlati hasznosságú munkát végezhetek, melyben ilyen sok kapcsolódás és élmény van.

Kutatási irányok


A leginkább lelkesítő jelenlegi konkrét álmom és célom a life coachinghoz kapcsolódóan “Az Észlelés Kapui” kalandjáték és önismereti tréning létrehozása és megszervezése La Gomera szigetén, ahol a természeti, társadalmi és kulturális körülmények sajátos jellegéből adódóan igazán kiváló lehetőség nyílik rá, hogy egészen új szintekre emeljük a játékos képességeinket, miközben egyben arra is felhívjuk a figyelmet, hogy “a játék az nem játék”.
Lelkesít a valóság kutatása. A coaching témakörébe eső kutatási területeim közül jelenleg talán leginkább a Ritmus Menedzsment mozgatja meg a fantáziámat és egyben viszonylag új is számomra. Emiatt itt is érdemesnek látom minden olvasóban tudatosítani a fogalmat. A Ritmus Menedzsmentet a zenén és táncon keresztül is tanulmányozom, de ezzel párhuzamosan az üzleti tárgyalások, és a szabadidős tevékenységek végzése során is megfigyelem a mindenütt jelen levő ritmusok és ütemek hatását az emberekkel történő kapcsolódásokban.